Burberry

Burberry Group, Inc. er et britisk high-end motehus med hovedkvarter i London. Motehuset ble allerede etablert i 1856 og fokuserer i dag hovedsakelig på prêt-à-porter ytterklær, motetilbehør, parfymer, kosmetikk og solbriller. Fra den første butikken ble grunnlagt og frem til 1955, var Burberry et uavhengig og familieeid selskap. Opp gjennom årene har Burberry bekledd kjente skuespillere, politikere, musikere og idrettsutøvere.

Burberry er kjent for sitt karakteristiske rutemønster i duse fargetoner av beige, rødt og sort. Logoen består av en ridder til hest med en lanse, og ble registret som et eget varemerke i 1909.

Burberry ble anerkjent som kvintessensen av det erkebritiske da motehuset leverte frakker til soldatene under Første Verdenskrig. I etterkrigstiden ble Burberry oppnevnt som hoffleverandør av dronning Elizabeth II.

Mens motehuset er mest kjent for sine ullskjerf og klassiske frakker, designer og produserer det i dag en rekke andre produkter innen mote. Hos Boe & Sunde kan du finne en rekke solbriller i klassisk Burberry-stil, til konkurransedyktige priser.

Historikk

Burberry ble grunnlagt i 1856 av den 21 år gamle Thomas Burberry, en tidligere klesselger, åpnet en butikk i Basingstoke, Hampshire (England). I starten fokuserte Burberry utelukkende på utendørsplagg, og i 1879 ble det vanntette stoffet gabardin introdusert. I 1891 åpnet Burberry en butikk i London.

I 1901 ble Burberrys velkjent ridder-logo introdusert, med det latinske ordet for «fremover», «Prorsum» som en undertittel. Da den norske oppdageren Roald Amundsen skulle velge en leverandør av utstyr for sine oppdagelsesferder, falt valget på Burberry. Samme valg tok Ernest Shackleton, som i 1914 ledet en ekspedisjon over Antarktis, og George Malloy i det han prøvde å bestige Mount Everest i 1924.

Med robuste materialer gikk Burberry over til å produsere frakker for soldatene i skyttergravene under Første Verdenskrig (derav «trench coat»). Frakken ble i etterkrigstiden også populær blant sivile, og de karakteristiske Burberry-rutene ble ikonisk som fôr i frakkene.

På 30–tallet begynte Burberry å satse på luftfart-plagg, og fikk i 1937 oppmerksomhet da A.E. Clouston og Betty Kirby-Green slo verdensrekorden for den korteste flytyren fra London til Cape Town i et «Burberry-fly», som var sponset av motehuset. I 1955 ble det uavhengige, familieeide motehuset kjøpt opp av Great Universal Stores (GUS). På 70– og 80–tallet signerte Burberry avtaler med produsenter over hele verden om å produsere tilbehør og andre produkter. Dermed kunne motehuset utvide kleskolleksjonen til å inkludere produkter som dresser, bukser, skjorter, sportsklær og tilbehør for menn, kvinner og barn. Produktene ble designet av motehusets hovedkvarter i London og produsert og distribuert gjennom uavhengige forhandlere over hele verden.

Denne utvidelsen av tilbud førte til fortsatt vekst og videreutvikling av merket, men også til en devaluering av motehusets tidligere rykte som «high-end». Mellom 2001 og 2005 ble Burberry assosiert med engelsk «hooligan»-kultur, trolig på grunn av at produktene nå var lettere tilgjengelig med lavere priser, samt en vekst av forfalskede merkevarer på verdensbasis. I 2006 klarte Burberry å kvitte seg med det negative ryktet ved å eliminere det ikoniske rutemønsteret fra 90% av merkevarene sine, slik at det kun var tilgjengelig på de 10% mest eksklusive produktene.

Thomas Burberry

Thomas Burberry (født 27. august 1935, død 4. april 1926) grunnla Burberry og er kjent som oppfinneren av det vanntette stoffet gabardin. Han ble født nær Dorking i Surrey, sørøst i England, og tok sin utdannelse ved Brockham Green Village School før han jobbet som lærling hos en lokal klesbutikk. I 1856 åpnet han sin egen motehandel i Basingstoke, som skulle bli den første av mange Burberry-butikker verden over.

Burberry anerkjente tidlig behovet for riktig markedsføring og publisitet, og passet på at både Lord Kitchener og Lord Baden-Powell bar klær fra hans butikk. På denne måten utvidet han forretningen sin til å bli et av de største klesmerkene i Storbritannias historie.

Thomas Burberry var en avholdsmann som verken rørte alkohol eller sigaretter. Han var også dypt religiøs og holdt bønnemøter hver morgen. I 1917 pensjonerte han seg i Dorset, og i 1926, i en alder av 90 år, døde han.

Privacy Policy