Derfor bør du kjøpe billige solbriller

Solbriller kommer i alle slags former og priskategorier, og kan kjøpes for så lite som en femtilapp i enkelte butikker. Likevel finnes det en rekke høyteknologiske og luksuriøse merker som gjerne vil ha deg til å bruke halve lønningen på et par sexy shades. Som forbruker er det ikke rart en blir forvirret – en ønsker selvsagt å beskytte de sensitive øynene sine mot solens skadelige stråling, men er det slik at det dyreste også er det beste? Hva bør en egentlig tenke på før en kjøper et par solbriller?

Dyre solbriller – kosmetikk eller kvalitet?

Når det kommer til helsen er regel vanligvis at kun det beste er bra nok, men er det beste også reflektert i prisen på et par solbriller? Det vil si – er det verdt å punge ut med 2000 kroner for et par klassiske Ray-Bans? Mens samfunnets fremste fashionistaer kanskje vil påstå dette peker forskningen i en annen retning.

I regi av den svenske testsiden Testfakta, har et anerkjent forskerteam fra SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut gjennomført en studie av ni par solbriller i ulike prisklasser. Resultatene fra testen viser kanskje overraskende at solbriller til 60 svenske kroner fra H&M gir like god beskyttelse som et par Tom Ford-briller til over 3 000 svenske kroner. Konklusjonen er dermed ganske enkel: billige solbriller beskytter like godt som dyrere modeller.

Det er altså ikke UV-beskyttelsen som gjør brillene dyre, men designet (og kanskje merket i seg selv). Og det er gode nyheter for forbrukere som bryr seg mer om øyehelse enn om utseendet. For øvrig er det ikke lov å selge solbriller i Norge og EU som ikke stopper UV-stråler. Se etter CE-merket, en kvalitetsgaranti for at solbrillen stopper UV-stråling. Nå finnes det også flere grunner til å investere litt mer i et par solbriller enn en 50-lapp på H&M. Kvaliteten og designet av innfatningen er bare to av dem, men sikkerhet er altså ikke blant disse.

Kriterier for kjøp av solbriller

En solbrilles fremste oppgave er å beskytte øynene dine mot stråling, men ved siden av dette er det en rekke andre kvaliteter en bør se etter ved valg av brille. Her er noen kriterier du bør tenke på når du kjøper neste par solbriller:

  • Pass på at brillene også dekker stråling fra sidene. Står en på ski eller er i båt reflekteres solen fra alle sider, enten fra snøen eller vannet. På fjellet kan solen dessuten være ekstra sterk, og det er viktig å dekke til øynene slik at strålene ikke kommer inn fra sidene. Snøbriller er ofte å foretrekke over vanlige solbriller, mens en bør passe på at innfatningen er stor nok når en er på sjøen.
  • Kjøper en solbriller på nett kan en lett utsettes for svindel og salg av ulovlige kopier. Det samme gjelder «merke»-produkter en får kjøpt på et marked i en bakgate i Bangkok. Kjøp dermed solbriller fra en forhandler du stoler på, og pass på at de følger gjeldende Europa-direktiver. Briller i Norge og EU skal være merket med CE for å beskytte mot innslipp av UV-stråler. Solbriller som selges i Norge skal følge standarden NS-EN 1836 for «Solbriller og beskyttelsesfilter for allmenn bruk».
  • En solbrilles oppgaver strekker seg av og til lengre enn å beskytte øynene dine mot solstrålene. Som regel ønsker forbrukere seg solbriller som også er komfortable, passer til hodeformen, har god motstand mot riper, en polariserende effekt og bedre holdbarhet. Derfor kan det være lurt å gå for et par briller som ikke befinner seg i den nederste priskategorien. Ulike solbrilleglass produserer også forskjellige fargebilder, og påvirker om du opplever omgivelsene som ekstra blå, gule, brune eller grønne. Her er det snakk om smak og behag, men det kan kanskje bli litt slitsomt å gå rundt i en blåtonet verden etter en stund.
Privacy Policy