Oakley Inc.

Oakley Inc. er et California-basert datterselskap av det italienske selskapet Luxottica, som spesialiserer seg innen sports- og livsstilsutstyr. Dette inkluderer blant annet armbåndsur, sportsklær, ryggsekker og selvsagt solbriller. De fleste produktene hos Oakleys motehus, men noen land selger eksklusive design-varer spesialtilpasset sitt marked.

Oakley er kjent for sin tekniske innovasjon, sitt hypermoderne design og lojale fanskare. De tilbyr blant annet skreddersydde solbriller som kundene selv kan sette sammen på nettsiden deres. Hos Boe & Sunde kan du velge mellom et stort utvalg solbriller fra Oakley, som for øyeblikket har mer enn 600 patenter innen eyewear, materialer og sportsutstyr. Dette er brilleutstyr som er tilpasset alle slags stråleforhold – enten en planlegger en høyfjellstur til Alpene eller kun behøver å holde norske solstråler på avstand.

Tekniske innovasjoner

Det som gjør Oakley unik innen sportsutstyr-verdenen er de mange teknologiske innovasjonene merket har gjennomført siden selskapets oppstart i 1975. De fleste av de ulike teknologiske designene er utviklet i samarbeid med input fra profesjonelle idrettsutøvere og har gjennomgått rigorøse tester – i tidvis ekstreme forhold. Derfor er Oakley den fremste leverandøren av eyewear-produkter til det amerikanske forsvaret. Solbrillene «Oakley M Frame» er en etablert del av det amerikanske forsvarets «Authorized Protective Eyewear List», og har blitt tildelt et NSN-nummer for å kunne bestilles gjennom militære leverandørkanaler.

Nylig har selskapet også utviklet et golf-hovercraft, som er ment til å erstatte tradisjonelle golfbiler. Med ambisjoner om å være et av de mest tekniske og fremtidsrettede sportsmerkene tilgjengelig på markedet er det all grunn til å følge med på hva neste utvikling fra Oakley kommer til å være!

Historikk

Oakley ble startet i 1975 som et bokstavelig talt «garasje-prosjekt» da James Jannard investerte $300 i utviklingen at et motorsykkelgrep. Grepet, som Jannard kalte «The Oakley Grip» ble laget basert på hans egetutviklede varemerkebeskyttet materiale kalt «unobtainium». Materialet er fremdeles brukt som «earsocks» på Oakley-solbriller og som enkeltdeler på andre produkter.

Jannard bygde grepene i garasjen sin og solgte dem på motorcross-begivenheter. Navnet «Oakley» kom av Jannards engelske setter, «Oakley Anne».

Etter den innledende suksessen med Oakley-grepet fortsatte Jannard karrieren med å produsere nummerskilt, hansker, albuebeskyttere, hakebeskyttere og BMX-beskyttelsesbriller. I 1980 lanserte Jannard et par briller han kalte «O-Frame», med Oakley-logoen synlig på stroppen, og med denne brillen ble merket lagt merke til og anerkjent av prominente personer innen sportsbransjen. I 1983 begynte Oakley å selge skibriller.

De første masseproduserte Oakley-solbrillene, «Factory Pilot Eyeshades», ble lansert i 1984 og hadde et tydelig sportsorientert preg som bar en klar likhet med skibriller. I 1985 kom neste generasjon solbriller, «Oakley Frogskin», uformelle, enkle briller som ble produsert i Japan.

Etter to tiår ble Oakley et aksjeselskap i 1995, børsnotert til 230 millioner dollar. Etter å ha ervervet en rekke mindre butikkjeder innen solbriller, inkl. Iacon, Inc. og luksus-produsenten Oliver Peoples group, ble Oakley selv kjøpt opp av det italienske selskapet Luxottica, verdens største brilleselskap, til 2,1 milliarder dollar. Kjøpet ble ferdigstilt 15. November 2007.

I oktober 2010, da 33 chilenske minearbeidere ble reddet ut av en sammenfalt mine, donerte Oakley 35 sportsbriller av type Radar, for å beskytte øynene til arbeiderne etter ti uker i mørke. Under OL i 2012 var Oakley den offisielle sponsoren av det amerikanske olympialaget. Per i dag er Oakley et solbrillemerke på høyde med anerkjente merker som Ray-Ban, Person og Vogue.

James Jannard

James «Jim» Jannard (født 1949) er grunnleggeren av Oakley Inc. og RED Digital Cinema Camera Company. Han er født og oppvokst i California og hadde opprinnelig et mål om å bli apoteker, som sin far, men han avbrøt studiene for å reise USA rundt på motorsykkel.

I 1975 grunnla han Oakley Inc. fra sin egen garasje og etter salget i 2007 fokuserte han på å utvikle digitale kameraer med RED Digital Cinema. Som med Oakley-brillene ble RED-kameraene også en stor suksess, som blant annet ble brukt i storfilmer som «Hobbiten» og nyinnspillingen av «The Great Gatsby». I 2009 ble Jannard kåret til en av de 100 mest kreative menneskene i verden av Fast Company Magazine. Jannard eier Fiji-øyene Kaibu og Vatu Vara, samt en øy i San Juan-skjærgården.

Privacy Policy