Derfor er solbriller så viktige om vinteren

Solbriller er aller mest brukt om sommeren og nevnes som regel i samme setning som iskrem, badeliv og solkrem. Likevel er det ikke slik at solbriller utelukkende passer for én årstid. Selv om mange av oss opplever vinter, vår og høst som en grå og regnfull affære, er det viktig å beskytte øynene sine året rundt. Det finnes svært mange gode grunner til å alltid ha et par solbriller i vesken, uansett vær. Særlig på vinteren, når solen kan skinne sterkt på en reflekterende snøoverflate, er det viktig å beskytte netthinnen mot skadelige solstråler. Husk at synet vårt er ansvarlig for 80% av sanseinntrykkene våre – ta vare på øynene dine!

Solbriller om vinteren

Det er lett å tenke at øynene kun bør beskyttes når solen skinner direkte på dem, og mange glemmer derfor å bruke solbriller utenom sommeren. Likevel er det viktig å huske på at det er UV-stråler overalt og til enhver tid. Særlig i områder hvor det finnes reflekterende flater som is, vann, snø eller til og med bygninger med store vinduer. Går man en skitur på høyfjellet en vakker solrik påskedag får en altså UV-stråler sendt mot øynene fra flere vinkler, og gode solbriller er viktige.

De fleste av oss er klar over UV-lysets aldrende effekter på huden, og øynene er intet unntak. Aldringsprosessen i øyelinsen og på netthinnen kan fremskyndes dersom vi ikke tar forbehold og beskytter øynene våre. Nå er det ikke slik at UV-stråler kommer fra alle vinkler uansett hvor man befinner seg på vinteren. Snø i urbane områder har en tendens til å bli grå og skitten, og reflekterer dermed mindre lys enn på høyfjellet. Dessuten er du ikke like sensitiv for UV-stråler hele livet. Det er en betydelig forskjell på barn og voksnes øyne, og barn er særlig utsatt for skadelige UV-stråler. Dette er fordi barns øyelinse er gjennomsiktig og slipper inn tre fjerdedeler av UV-strålene, i motsetning til voksnes øyne, som kun slipper inn 10%. Derfor er det særlig viktig å tenke på barns øyne, og beskytte dem med riktige solbriller til enhver årstid. Barn som sitter i en fjellpulk er spesielt utsatt, ettersom at de ofte ligger og ser opp mot himmelen.

Tross at det er soleklare fordeler med å bruke solbriller også om vinteren er det betydelig færre solbeskyttede mennesker å se i langrennsporet enn på stranden. Kanskje det er slik at vår assosiasjon med solbriller og sommertid er så sterk at det er vanskelig å endre tankemåten vår. Likevel er det all grunn til å ane håp, og med stadig flere trendy sportssolbrilller fra merker som Oakley Inc. og Persol kan dagens forbrukere velge mellom en rekke stilsikre briller som passer bra til enhver årstid.

Hos Boe & Sunde kan du velge mellom et stort utvalg solbriller, som passer til vinter som sommer. Våre merker hjelper deg både med å se bra ut, og med å oppnå riktig UV-beskyttelse for øynene dine. Klikk deg rundt på siden og les om de ulike merkene, så finner du en solbrille som passer nettopp til deg.

Viktig å tenke på for vinter-solbriller

I de fleste tilfellene kan du bruke sommersolbrillene dine også om vinteren, men om du planlegger å bruke hele vinteren på en skiresort i alpene bør solbrillene dine oppfylle en rekke kriterier.

  • De må dekke øynene dine fra alle kanter. Fordi UV-strålene reflekteres fra is- og snøoverflater og sendes tilbake til øynene dine nedenfra og fra siden, er det viktig at solbrillene dine gir øynene dine god beskyttelse fra alle kanter. Tenk på idrettsutøvere med sine «ski-goggles». Du behøver kanskje ikke kle deg som Kari Traa, men det kan være verdt å kopiere litt av stilen hennes.
  • Fargeskiftende glass. Også kjent som «Photocromatic lenses». Disse glassene endrer farge etterhvert som lyset endrer seg. De blir dermed mørkere i sterkt solskinn og lysere når det er overskyet, og du slipper å skifte solbriller ettersom at lysforholdene endrer seg.
  • Innfatningene bør ikke være tunge. Velg solbriller som ikke veier for mye, da kan du gå med dem lengre uten å kjenne ubehag. Velg gjerne plast over metaller.
Privacy Policy